Casa Dolors Linderman
(Tarragona | Rambles - Eixample - Tarragonès)

Tarragona - casa Dolors Linderman

Tarragona - casa Dolors Linderman (Foto: Albert Esteves, 2008)

AutorFrancesc Monravà Soler
Situació Rambla Nova, 95
Edifici en xamfrà de l'any 1926. És una de les obres més representatives del noucentisme a Tarragona. Li atorguen caràcter les cantonades arrodonides i l'ornamentació del cos central, amb tribuna oberta a la planta noble i dues pilastres d'ordre gegant capçades amb capitells jònics. Corona aquest cos central un capcer amb medalló i gerros.

DESCRIPCIÓ TÈCNICA. Informació cedida pel Consell del Modernisme de la Ciutat de Tarragona:

Edifici d’habitatges de planta baixa i tres pisos, amb façanes a la Rambla i al carrer Ixart, amb la qual cosa s’emfasitza la cantonada arrodonint els cossos cantoners - un dels quals emula una torre – i emmerletant la crugia central amb un coronament ornamentat amb garlandes i rematat amb testes, a més d’una balconada amb balustres. Hi ha sis pilastres d’ordre gegant amb capitell jònic, que ocupen totes les plantes, i la crugia central, dignificada per una tribuna triforada tancada al primer pis, amb columnes també jòniques.

Tots els elements clàssics existents no segueixen les proporcions ortodoxes. En canvi, en la mida que es dona als balcons, les mènsules i altres obertures es busca una ordenació simètrica.

La tribuna i el coronament, sobretot a la cantonada, són els elements més modernistes.

Històricament, l’edifici està ocupat pels sindicats, abans de la democràcia pels franquistes i darrerament per CCOO, UGT, CGT, USO, entre altres; també hi ha oficines administratives de la patronal CEPTA/Confederació Empresarial de la Província de Tarragona
.