Església de Sant Francesc: capella del sant
(Tarragona | Rambles - Eixample - Tarragonès)

Tarragona - Església de Sant Francesc, capella

Tarragona - Església de Sant Francesc, capella (Foto: Albert Esteves, 2008)

AutorJose M. Jujol Gibert
Situació Rambla Vella, 28
La capella dedicada a sant Francesc està decorada amb pintures i esgrafiats dissenyats per Jujol i realitzats per Pau Cornadó, i compta amb una llum de ferro forjat, obra també de Jujol. Tot plegat es va fer l'any 1926 per commemorar els set-cents anys de la mort del sant.

DESCRIPCIÓ TÈCNICA. Informació cedida pel Consell del Modernisme de la Ciutat de Tarragona:

La capella de Sant Francesc ocupa un espai petit. Només té 6 metres d’alçada, 4 d’amplada i 5,5 de fondària, coronada per una volta de creueria. Està decorada amb pintures i esgrafiats dissenyats per Jujol i fets per Pau Cornadó. Compta amb una làmpada de ferro forjat de Jujol i construïda a la serralleria de Ramon Magarolas. Jujol aplicà a la capella diversos elements propis del seu imaginari, com ara aus i estels. Així, a la capella prevalen els daurats, que s’escampen pels panys de paret que delimiten aquest espai religiós, per damunt de l’arc de mig punt d’accés a la capella i pels angles que hi ha a l’aresta de cada volta. Els daurats i els esgrafiats formen fulles i fruits vigilats per unes aus. Hi ha pintades unes cintes que serpentejant s’escolen per les quatre nervacions, mentre que unes rames de llorer rodegen unes fulgurants estrelles i unes delicades rametes d’olivera s’entrellacen amb les cintes.

Els panys de mur que sostenen aquesta volta es decoren per unes garlandes que conclouen en uns petits cartells de fons vermell, que són una font d’informació molt important. Un d’aquells cartells dona a conèixer la data d’execució de l’obra, l’any 1926, i l’altre ens avisa que aquest any fou el setè centenari de la mort del sant. Simples fulles metàl·liques retallades a manera de pètals florals emmarquen els llums disposats sobre un cèrcol ferri.