Casa Antoni Albareda
(Tarragona | Rambles - Eixample - Tarragonès)

Tarragona - Casa Antoni Albareda (Foto: Albert Esteves, 2008)

Tarragona - Casa Antoni Albareda (Foto: Consell del Modernisme)

AutorJosep M. Pujol de Barberà
Situació Reding, 40
És un edifici entre mitgeres, de planta i dos pisos, cobert amb terrat i barana de balustres (modernament s'hi han afegit dos pisos més que, tanmateix, permeten la plena lectura de l'obra original). Destaquen els elements de to classicista, en particular les pilastres estriades de capitell corinti que emmarquen els eixos de les obertures.

DESCRIPCIÓ TÈCNICA. Informació cedida pel Consell del Modernisme de la Ciutat de Tarragona:

Edifici i magatzem entre mitgeres que en el disseny i ordenació de la façana es poden veure les dues fases constructives: la primera amb els baixos i la segona amb els habitatges. Ocupa una parcel·la molt regular que permet obrir quatre obertures per cadascuna de les plantes.

Té baixos comercials i dues plantes de pisos. En l’ornamentació i en el tipus dels balcons i finestres balconeres es busca establir una ordenació jeràrquica de l’edifici. Cal destacar la col·locació de pilastres estriades amb capitells corintis a banda de les obertures, a cada costat hi ha una parella de pilastres. El cos central està format per una balconada seguida, a la primera planta amb balustres, i els laterals per finestra balcó.

Cal destacar el tipus de decoració de caràcter historicista als trencaaigües amb perfecta harmonia amb elements inspirats en les formes clàssiques. Tot l’interès de la construcció rau en la seva decoració, malgrat tractar-se d’un exemple tardà. Es caracteritza per la monumentalitat de la seva façana i per uns elements decoratius comuns, com ara les baranes, el coronament i sobretot les llindes de totes les portes que li marquen característiques modernistes.