La Torroja o Torre Roja
(Pallejà - Baix Llobregat)

Pallejà - Can Torroja (Foto: Albert Esteves, 2006)

Pallejà - Can Torroja (Foto: Albert Esteves, 2021)

Pallejà - Cal Torroja, als anys cinquanta

Situació Camí de les Pedreres, 20
Típica masia de planta basilical, de planta baixa, pis i golfes, aquestes concebudes com una galeria enlairada respecte a les teulades. Conserva elements medievals a l'interior, entre ells un arc ogival. Els porxos laterals són un afegit posterior. Ha estat restaurada.

A l'Arxiu Històric Comarcal de Terrassa dins l'apartat de col·leccions es conserven 90 escriptures originals i còpies datades entre 1377 a 1772 sobre la compra o heretat dita la Torre Roja. (Referència: AHCT, Col·leccions, 14-8-1, "Actes de Joseph March Ibern de la compra de la quadra o heretat dita la Torre Roja" - Informació subministrada per Josep Lluís Llorca-).