Nucli antic
(El Catllar - Tarragonès)

El Catllar - Porta 1764 (Foto: Albert Esteves, 2008)

El Catllar - Porta 1797

El Catllar - Porta 1797 (Foto: Albert Esteves, 2008)

Situació
El primitiu nucli del Catllar es va originar a la fi del segle XII, a redós del castell. Durant l'edat mitjana es va construir la muralla que el fortificava i, a partir del segle XV, ja es va començar a edificar extramurs. El desenvolupament del poble es va impulsar durant els segles XVI-XVII i, sobretot, el XVIII, un cop acabada la guerra de Successió. Entre 1719 i 1788 es va passar de138 cases a 198. El nombre d'habitants va augmentar de 754 a 986. A més de les noves construccions, durant aquest període es degueren reformar moltes de les cases antigues. Tot plegat fa que l'aspecte actual dels carrers del Catllar es degui en gran mesura a l'empenta constructiva del segle XVIII. Així ho testimonien les dates gravades a molts dels portals adovellats, alguns de punt rodó, altres d'arc rebaixat, que trobem a diverses cases del poble.