El poble de Renau
(Renau - Tarragonès)

Renau - Porta 1698 (Foto: Albert Esteves, 2008)

Renau - Porta 1773

Renau - Porta 1773 (Foto: Albert Esteves, 2008)

Situació Ctra. TV-2033
El petit llogaret de Renau té el seu origen al segle XII. El seu castell, desaparegut, i la vila eren possessió dels senyors del Catllar fins als inicis del segle XIV, quan va ser aportat com a dot a Dalmau de Montoliu. Aquesta nissaga va senyorejar el terme, constituït en baronia, fins al segle XVII. Posteriorment va passar a ser una comanda de l'orde de Sant Joan de Jerusalem. El castell va ser enderrocat el 1876 per obrir la plaça de l'Església. No s'hi han conservat restes però algunes de les cases de la plaça conserven arcades i vestigis d'època gòtica que degueren formar part de les dependències del castell. La major part d'habitatges del poble són del segle XVII i XVIII. Alguns dels portals adovellats que s'han conservat tenen gravada la data de construcció.