Església de Sant Martí
(Pau - Alt Empordà)

Pau - Església de Sant Martí - Làpida (Foto: Albert Esteves, 2008)

Pau - Església de Sant Martí, volta

Pau - Església de Sant Martí, volta (Foto: Wikimedia Commons, 2006)

Situació Plaça Major
InterèsEspecial interès Interessant
Edifici romànic d'una sola nau, amb absis semicircular. Va ser edificat en dues fases, la primera a mitjan segle XI, època a la qual pertany l'absis, que no té decoració de tipus llombard. Cap a la segona meitat del segle XII o inicis del XIII es va ampliar la nau, coberta amb volta de canó apuntada, i es va bastir la façana principal. Cal destacar-ne la portada, amb cinc arquivoltes de mig punt i quatre columnes amb capitells esculpits, un amb decoració vegetal i altres amb representacions de lleons. Hi ha un destacat campanar de cadireta modificat en època tardana. A la part baixa de façana es pot veure una làpida sepulcral de l'any 1329. Durant els segles XVII i XVIII el temple es va ampliar amb dues capelles per banda i la sagristia adossada a l'absis. Es va fer una important restauració l'any 1991.