Castell de Masricard
(La Canonja - Tarragonès)

La Canonja - Castell de Masricard (Foto: Valentí Pons, 2018)

La Canonja - Castell de Masricard, abans de la restauració

La Canonja - Castell de Masricard, abans de la restauració (Foto: Albert Esteves, 2008)

La Canonja - Castell de Masricard (Foto: Albert Esteves, 2008)

La Canonja - Castell de Masricard (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1923)

Situació Plaça del Castell, 1
Masricard* va pertànyer a la família Antolí fins a l'any 1228 i posteriorment a un Ricard, de qui prové el nom. Els seus descendents van vendre el castell a la família Llorenç (1321) que en va mantenir la senyoria durant els segles XIV i XV. Després va passar, a través de successius matrimonis, als Castellví (1445), als Ponç (1590) i als comtes de Llar (1693) que el van conservar fins al segle XX. Actualment és de titularitat pública.

El castell és d'origen romànic, però va ser reconstruït durant el segle XVI. És un gran casal de planta baixa pis i galeria de solana. El portal és de mig punt, adovellat. Al seu damunt hi ha una finestra coronella. Les altres finestres són rectangulars; una d'elles conserva el guardapols motllurat renaixentista. A la cantonada es pot veure una làpida romana reaprofitada. El conjunt es pot qualificar de gòtic-renaixentista. La galeria és més tardana, de mitjan segle XVIII.

Ha estat restaurat en diverses fases. La darrera, inaugurada l'any 2014, ha suposat també l'ampliació del castell cap a l'ala oest, creant una nova façana feta en un llenguatge contemporani però alhora respectuós amb l'obra antiga, que s'ha conservat i integrat en la volumetria del nou edifici. Actualment, acull la Biblioteca Pública, sales d'exposicions i diverses dependències municipals.

*L'Institut Cartogràfic de Catalunya fa servia la grafia Masricard, que nosaltres mantenim, tot i que la grafia popular i la que fa servir l'Ajuntament és Masricart.