Capella de Sant Silvestre
(Vallirana - Baix Llobregat)

Vallirana - Capella de Sant Silvestre

Vallirana - Capella de Sant Silvestre (Foto: Josep Maria Ardèvol, 1996)

Situació Vall d'Arús. Accés des de la N-340, km 322,4
Documentada des de l'any 904, va ser possessió del monestir de Sant Cugat. És una petita esglesiola preromànica, refeta probablement durant la segona meitat del segle X i reformada en època barroca. Té una sola nau lleugerament trapezoïdal, amb absis semicircular bastant aprofundit. Les parets són poc gruixudes, suficients per aguantar el primitiu sostre de fusta, substituït per una volta de Ilunetes en la reforma que va sofrir l'edifici el 1793. En aquesta reforma es substituí també l'antic portal per una porta amb llinda, es va enrajolar el sòl i es va afegir una sagristia que va obligar a enderrocar una part de l'absis. Malgrat aquestes modificacions, l'edifici conserva bàsicament l'estructura del segle X i constitueix un dels pocs vestigis arquitectònics de la comarca anteriors a l'esclat del primer romànic a partir del segle XI.