Torre Vella
(Salou - Tarragonès)

Salou - Torre Vella (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1914)

Salou - Torre Vella, vista aèria

Salou - Torre Vella, vista aèria (Foto: Google Maps, 2008)

Situació Carrer Arquebisbe Pere Cardona, 1-3-5
Coneguda també com Torre de Carles V o de Barenys. Va ser edificada al segle XVI per ordre de l'arquebisbe de Tarragona, Pere de Cardona, com element defensiu en front dels atacs pirates. Té planta quadrada de 10 m de costat, amb la base atalussada. Quan va desaparèixer el perill corsari, va ser habilitada com a habitatge i això en va modificar el seu aspecte, sobretot l'interior. S'obre amb un portal adovellat i diverses finestres, algunes d'arc conopial. Damunt la porta hi ha l'escut heràldic de Pere de Cardona (l'actual és un rèplica exacta, l'original és al Museu de Reus).
La masia annexa és del segle XVIII, molt alterada en època moderna, quan es va construir el pont que l'uneix amb la torre, entre d'altres afegitons romàntics. Actualment és un centre cultural.