Església de Sant Bartomeu
(Sidamon - Pla d'Urgell)

Sidamon - Església de Sant Bartomeu

Sidamon - Església de Sant Bartomeu (Foto: Albert Esteves, 2008)

Sidamon - Església de Sant Bartomeu (Foto: Eloy Guirao, 2018)

Sidamon - Església de Sant Bartomeu (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1922)

Situació Plaça Major
La primitiva església de Sidamon, pertanyent al bisbat de Vic, està documentada des del segle XII. Cap a la fi del segle XVI va passar a dependre del bisbat de Solsona. El poble es va despoblar amb la crisi provocada per la guerra dels Segadors, al segle XVII, i no va començar a repoblar-se fins ben entrat el segle XVIII. Amb el progressiu augment de la població l'antiga església es va anar quedant petita i així, el 1788, es va inaugurar un nou temple. Consta de tres naus, amb façana de pedra, porta senzilla, d'arc rebaixat, i campanar de torre. Modernament s'hi ha afegit una nau transversal, de maó vist, i un nou presbiteri.