Creu del Bullidor
(Barbens - Pla d'Urgell)

Barbens - Creu del Bullidor

Barbens - Creu del Bullidor (Foto: Albert Esteves, 2008)

Barbens - Creu del Bullidor al seu emplaçament original

Barbens - Creu del Bullidor al seu emplaçament original (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1917)

TipusCreus monumentals
Està datada l'any 1546. El seu emplaçament original era a l'entrada del petit poblet del Bullidor i el 1936 va resultar malmesa. L'any 1992, després d'haver estat dipositada durant un temps a l'Ajuntament, va ser situada al centre de la plaça de l'Església.

Dos graons de les seves grades encara es conserven a El Bullidor i els altres dos són els que presenta aquí. Te una base cúbica amb motllures al centre i pinacles als angles, d'esperit gòtic per Joan Yeguas. Un fust octogonal i un tambor "a la romana", amb una base dentellada i imatges de sants sota un pom de dosserets coronats amb mascarons i torricons. La creu presenta a un costat el Crist crucificat amb un crani i unes tíbies -que al.ludeixen a Adam- per la part de baix i a l'altre, la Mare de Déu amb el Nen i a sota un cap d'àngel alat.