Castell (Comanda de Barbens)
(Barbens - Pla d'Urgell)

Barbens - Castell

Barbens - Castell

Barbens - Castell

Barbens - Castell

El castell o comanda de Barbens és un casal residencial fortificat de l'orde del Temple, l'origen del qual es remunta al segle XII. El primer esment documental és de l'any 1168, quan n'era comanador Ramon Barrufell. Als inicis del segle XIV, com tota la resta de comandes templeres, va passar a mans de l'orde de l'Hospital de Sant Joan de Jerusalem o de Malta, que va senyorejar Barbens fins al segle XIX.

L'edifici actual, restaurat entre 1991 i 2008, té elements medievals tardans, com la sala de les arcades, dels segles XII-XIII, segurament unes antigues cavallerisses. Tanmateix, la major part de la construcció correspon al segle XVI (torre quadrangular emmerletada de la cantonada) i sobretot al XVIII. L'any 1733, el comanador Manuel de Montoliu va promoure una reforma integral de l'edifici, fruit de la qual són les galeries laterals i les façanes principals. A la llinda de la porta que dóna a la plaça de l'Església podem veure el magnífic escut heràldic de Manuel de Montoliu. Adossat a la façana posterior hi ha també un escut del segle XVII.

L'edifici és actualment la seu de l'Ajuntament.