Santa Maria de l'Aguilella
(Barbens - Pla d'Urgell)

Barbens - Santa Maria de l'Aguilella

Barbens - Santa Maria de l'Aguilella (Foto: Albert Esteves, 2008)

Situació L'Aguilella (camí que surt de Tornabous)
L'Aguilella és un enclavament dins la comarca de l'Urgell, prop de Tornabous, que pertany al terme de Barbens per raons històriques. En època medieval hi hagué un castell, documentat al segle XII, que no ha deixat cap rastre. Ara hi ha només algunes masies esparses envoltades de camps de fruiters. Una d'elles es la de cal Sociats, al costat de la qual hi ha la capella de Santa Maria, que podria ser l'esmentada en l'acta de consagració de l'església de Guissona, el 1098. L'edifici actual, però, és més tardà, molt probablement del segle XVII, modificat amb posterioritat. Conserva un interessant portal rectangular fet amb carreus motllurats que mostra a la llinda una creu encerclada i al seu damunt un escut heràldic amb restes d'un àliga bicèfala.