Església de Sant Andreu
(Ivars d'Urgell - Pla d'Urgell)

Ivars d'Urgell - Església de Sant Andreu

Ivars d'Urgell - Església de Sant Andreu (Foto: Albert Esteves, 2008)

AutorFrancesc Albareda (pare i fill)
Situació Plaça Doctor Segarra
InterèsEspecial interès Interessant
El primer document on s'esmenta l'església d'Ivars (Yvarc) és de l'any 1098, quan depenia de la canònica de Guissona, dins el bisbat d'Urgell. Al mateix indret on hi hagué l'església romànica es va alçar el temple actual, entre 1785 i 1790, obrat pels mestres Francesc Albareda, pare i fill. El campanar es va construir poc després, entre 1803 i 1805, obra del lleidatà Francesc Nadal. Consta de tres naus, la central coberta amb volta de llunetes i les laterals d'aresta. La façana, de pedra picada, és presidida per un portal d'arc rebaixat, flanquejat per dues pilastres que sostenen un entaulament damunt del qual hi ha una fornícula amb la imatge del sant.