Tossal de les Sogues
(Bellvís - Pla d'Urgell)

Bellvís - Tossal de les Sogues

Bellvís - Tossal de les Sogues (Foto: Albert Esteves, 2008)

AutorJordi Mir Valls (església moderna))
Situació Crtra. de Balaguer
Antic santuari del qual només en resten algunes empremtes, entre elles la planta de l'església romànica dels segles XII o XIII. Al seu subsol s'hi han trobat també diverses tombes i ossaris de diferent època. El 1585 els trinitaris hi fundaren un convent per tal de fomentar la devoció a la Mare de Déu de les Sogues. Va ser abandonat amb l'exclaustració de 1835. Després d'això el conjunt es va anar enrunant i no va ser fins al 1977 quan, per iniciativa de Segimon Balagué, es va iniciar la recuperació de l'indret i la seva excavació. L'any 1983 es va construir, prop d'on hi havia hagut el santuari, un casal en forma de barca, segons projecte de l'arquitecte nascut al poble, Jordi Mir Valls, on es guarden algunes de les troballes.