Casa Castells
(Esparreguera - Baix Llobregat)

Esparreguera - Casa Castells

Esparreguera - Casa Castells (Foto: Albert Esteves, 2020)

Situació Gran, 48-50
Edifici de l'any 1570, reformat durant el segle XIX, quan se li va donar la seva actual fesomia. De la casa original conserva el portal adovellat, de punt rodó, amb un escut circular a la clau. La construcció dels balcons va amagar la part superior de les dovelles. Aquests balcons tenen les llosanes fetes amb les tradicionals rajoles de cartabó.

El mes de juny de l'any 1840 es produí en aquesta casa el denominat Pacte d'Esparreguera, entre la reina regent Maria Cristina i el general Espartero. En aquest acord, el general va recomanar a la reina que no signés la nova Llei d'Ajuntaments, que eliminava l'elecció directa dels alcaldes, amb la promesa d'acceptar el govern un cop acabés la Guerra Carlina. La reina regent es va desdir poc després de l'acord i va sancionar la llei. Això va propiciar el seu exili i la regència d'Espartero.