Casa Sastre
(Piera - Anoia)

Piera - Casa Sastre

Piera - Casa Sastre, abans de la reforma

Piera - Casa Sastre, abans de la reforma (Foto: Ajuntament de Piera, 1936)

Situació Jaume Fons, 36-40
InterèsEspecial interès Interessant
És l'edifici residencial més notable de Piera i un magnífic exemple d'arquitectura civil d'època barroca. El palauet va ser edificat entre els anys 1702 i 1728 pel notari Jeroni Sastre i Rovira, tal com figura inscrit a la llinda de la porta principal. Segons la tradició, en aquesta casa hi sojornà el rei Carles III en la seva visita a Piera, l’any 1759.

La casa es caracteritza per la seva allargada façana, de ràfec prominent, tot i que les estances principals donen al pati posterior, encarat a migdia, on hi ha uns porxos i un jardí amb un gran pou. La planta baixa era ocupada pels cellers, les cotxeres i les estances dels mossos. A la planta noble hi havia les estances principals i al pis superior les destinades al servei. Als extrems de la façana hi ha dues interessants finestres amb gelosies de fusta. Podem veure també l'escut dels Castell de Pons, enllaçada amb els Sastre al segle XX.

La façana original estava decorada amb esgrafiats de formes arquitectòniques o geomètriques. Tanmateix, l'any 1943 van ser refets per l'artista Ferran Serra Sala, el qual va restaurar part dels esgrafiats antics, però hi va introduir tot un conjunt d'escenes dedicades a les arts i els oficis tradicionals. Com a curiositat: la figura de l'escultor és un autoretrat del mateix Serra. Aquesta restauració va ser promoguda per Salvadora Piera i Mas. Una nova restauració va ser duta a terme l'any 2019.