Portal Romanyà
(Piera - Anoia)

Piera - Finestra la costat del portal Romanyà (Foto: Albert Esteves, 2022)

Piera - Portal Romanyà (Foto: Borràs -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c1900)

Piera - Portal Romanyà (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1914)

Situació Plaça de Catalunya
Tancava el nucli clos del Mercadal, un barri que, a partir del segle XIII, es va convertir en el nucli més dinàmic de la vila. Va ser emmurallat al segle XIV i aquest portal, dit també d'en Golart, constituïa l'entrada jussana. Conserva una gran arcada de punt rodó, amb estretes dovelles, que té al seu centre l'escut del monestir de Pedralbes, que havia adquirit el senyoriu de la vila amb la crisi del segle XV. L'escut va ser afegit a la dovella central, l'any 1559. Probablement en aquella època es va construir al seu damunt la casa de la família Golart. D'aquest habitatge es conserva una finestra renaixentista de guardapols rectilini. L'any 1619 va passar a mans de la família Romanyà i d'aquesta, per matrimoni, a la família Escofet. L'any 1931 va ser adquirida per Josep Farrés Jorba.