Cal Guerín (Casa de la Vila)
(Piera - Anoia)

Piera - Cal Guerín

Piera - Cal Guerín. Plafó de Sant Cist

Piera - Cal Guerín. Plafó de Sant Cist (Foto: Albert Esteves, 2022)

Situació Plaça Joan Orpí, 19
Gran casal de tipus senyorial, d'origen medieval, reformat amb posterioritat i convertit en residència senyorial al segle XIX. És un edifici en xamfrà que, per les seves dimensions, devia ser un dels més notables de la vila. La planta baixa està porticada, com la resta d'edificis de la plaça, amb tres arcades de mig punt a la façana del Mercadal i una d'ogival al xamfrà. En aquesta hi ha la popular barra de les perdius, una biga de fusta on els caçadors penjaven les peces obtingudes. La part més antiga és la planta baixa, on es conserven les arcades gòtiques, que fan pensar en una data de construcció dels segles XIII-XIV. El soterrani va ser adaptat com a celler durant el primer terç del segle XIX (hi ha llindes amb dates de 1817 i 1825). A començament del segle XX es va afegir la galeria superior, amb un seguit d'arcs escarsers entre columnes. Des de la dècada de 1920 la cantonada de la casa mostra un plafó ceràmic dedicat al Sant Crist de Piera. Des de 1998 acull les dependències de l'Ajuntament.