El Mercadal
(Piera - Anoia)

Piera - El Mercadal

Piera - El Mercadal (Foto: Albert Esteves)

Piera - El Mercadal

Situació Jaume Fons
Al llarg del segle XIV la vila es va anar allargant des del nucli primitiu o raval jussà, al voltant del castell, seguint el curs del camí ral. Així es va formar un nou nucli clos, arrenglerat i emmurallat, tancat per dos portals, el Romanyà, que encara subsisteix, i el d'en Selva, enderrocat el 1759, que era situat a la plaça de la Creu. El nom de Mercadal prové del fet que s'hi celebrés el mercat setmanal. El conjunt respon a la tipologia de poble-carrer, amb cases a banda i banda que van anar bastint-se i transformant-se al llarg dels segles, sobretot el XVI i el XVIII. Moltes conserven encara força empremtes d'aquells temps.