Creu de terme
(Begues - Baix Llobregat)

Begues - Creu de terme (rèplica)

Begues - Creu de terme (rèplica) (Foto: Albert Esteves, 2021)

Begues - Creu de terme original, quan estava situada davat de l'església

Begues - Creu de terme original, quan estava situada davat de l'església (Foto: Albert Esteves, 2006)

Begues - Creu de terme a l'emplaçament original

Begues - Creu de terme a l'emplaçament original (Foto: Albert Esteves, 2006)

Begues - Creu de Terme

Begues - Creu de Terme (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1916)

TipusCreus monumentals
Situació Carrer Ferran Muñoz, 27. Davant església parroquial
La creu de terme que podem veure al davant de l'església parroquial és una reproducció de la creu que estava situada a l'actual barri de la Rectoria, a la cruïlla del camí ral de Barcelona a Vilafranca amb el camí que duia a l'antiga església (actual camí de Torrelles). La creu original està custodiada actualment a l'Ajuntament de Begues, després d'haver estat uns anys situada on ara hi ha la rèplica. A l'emplaçament original es conserva el pedestal autèntic i una altra reproducció fidel dels elements retirats.

Coneguda també com a Creu de Can Grau o del Coll de Begues, està datada l'any 1312 i és -per tant- la més antiga de les datades a Catalunya. El capitell és octogonal amb un barret cònic invertit que el lliga amb el fust. A les cartel·les hi ha representat el Crist a la creu i la Mare de Déu, amb altres sants que podrien ser sant Joan, Maria Magdalena i santa Eulàlia. També hi ha un escut quarterat i una inscripció amb la data: Anno Domini MCCCXII.