Església de Sant Bartomeu
(Vallbona d'Anoia - Anoia)

Vallbona d'Anoia - Església de Sant Bartomeu

Vallbona d'Anoia - Església de Sant Bartomeu (Foto: Albert Esteves, 2009)

Vallbona d'Anoia - Església antiga, desapareguda

Vallbona d'Anoia - Església antiga, desapareguda (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1912)

AutorJoaquim Ros de Ramis
Situació Plaça de l'Església, 1
El lloc i l'església de Vallbona es troben documentats des de l'any 1184, quan es va consagrar l'església de Piera, de la qual depenia la de Sant Bartomeu de Vallbona fins al segle XIV. Després va passar a dependre de la parròquia de Cabrera tot i que, d'ençà de 1508 es va invertir la situació i el rector de Cabrera es va traslladar a Vallbona. Aquest primitiu temple estava situat dalt d'un turó proper i va ser destruït l'any 1936.

Entre 1948 i 1952 es va construir la nova església, dins del poble. És un edifici de planta basilical amb un destacat campanar de planta quadrada. Va ser projectat per Joaquim Ros de Ramis (Sant Celoni, 1911 - 1988), que va ser arquitecte municipal de Barcelona i va ser autor de nombroses restauracions d'edificis antics durant els anys seixanta i setanta. Conté pintures murals de Joan Campoy Romero.