Cases Antoni Par
(Barcelona | Vila de Gràcia - Fontana - Barcelonès)

Barcelona - Gran de Gràcia, 262-264 (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Gran de Gràcia, 262-264 (Foto: Valentí Pons, 2009)

AutorJeroni F. Granell Manresa
Situació Gran de Gràcia, 262-264 / Nil Fabra, 1
Conjunt de dues cases projectades l'any 1903 amb un disseny homogeni però amb solucions estètiques diferenciades en els diferents trams de façana. Un tret comú és el coronament sinuós i, a la façana principal, els relleus esculpits damunt les llindes i l'esgrafiat de tema vegetal. Les façanes secundàries, en canvi, estan plantejades amb obertures rectangulars sense marcs, alineades verticalment amb una motllura cega decorada amb esgrafiats entre planta i planta. També està resolta amb esgrafiats la façana de la casa 264, fent joc amb el tram de la cantonada, on destaca també un pilar de fosa a escala de planta baixa.

Van ser projectades per l'arquitecte Jeroni Francesc de Paula Granell Manresa (Barcelona, 1868-1931), fill del mestre d'obres Jeroni Granell Mundet i un dels més destacats exponents de l'arquitectura modernista "de segona línia" de les dues primeres dècades del segle XX. A partir de 1916 es va dedicar a la direcció del seu taller de vidrieria.