Església de Sant Martí
(Carme - Anoia)

Carme - Església de Sant Martí, porta

Carme - Església de Sant Martí, porta (Foto: Albert Esteves, 2009)

Carme - Església de Sant Martí, llinda

Carme - Església de Sant Martí, llinda (Foto: Albert Esteves, 2009)

Situació Plaça de l'Església
L'església de Carme està documentada des de l'any 1122. Durant el segle XII figura als documents amb el nom de Chazmo, Chazma o Kazma. El primitiu edifici romànic, desaparegut, estava situat als afores del poble. A partir de 1730 i fins el 1748 es va construir el nou temple mentre l'anterior restava abandonat i sembla que, cap a la fi del segle XVIII, les seves pedres van servir per construir la masia de cal Ros. Fins el 1779 va ser sufragània de la parròquia de Claramunt. La nova església no es va enllestir del tot fins l'any 1803. Consta de nau única amb capelles laterals i un campanar de torre adossat a la façana, amb el tram més alt ce planta octogonal. La façana és senzill a i austera. Damunt la llinda del portal hi ha la data de consagració i un relleu amb l'escena de sant Martí repartint-se la capa amb un pobre. A l'interior de l'església es conserva una pila baptismal romànica.