Castell d'Orpí
(Orpí - Anoia)

Orpí - Castell

Orpí - Castell i església

Orpí - Castell i església (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1915)

Situació Carretera d'Orpí
El terme d'Orpí està documentat des de l'any 978 i el castell s'esmenta nou anys després. Durant l'edat mitjana en tenien la jurisdicció senyorial els Cardona i la castlania els Orpí, i posteriorment els Sallent. Sembla que va ser destruït parcialment l'any 1320. D'aquell castell es conserva actualment una torre poligonal, ben restaurada, integrada en una gran casalot, ara habilitat com a restaurant. La torre té sis cares i constava de tres pisos separats amb voltes de pedra. Per la seva tipologia es pot datar cap a la fi del segle XII, entre el període romànic i el gòtic, tanmateix algunes cares palesen la reconstrucció del segle XIV. Pel que fa al casal annex, on hi destaca un gran portal adovellat, és força posterior, del segle XVI-XVII.