Església dels Josepets de Gràcia
(Barcelona | Vallcarca - Penitents - Barcelonès)

Barcelona - Església dels Barcelona - Església dels Josepets de Gràcia (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Església dels Josepets de Gràcia (Foto: Google Maps, 2009)

AutorFra Josep de la Concepció
Situació Plaça Lesseps, 25
InterèsEspecial interès Interessant
De l'antic convent dels Carmelites Descalços, popularment coneguts com els josepets, només n'ha quedat l'església, la qual va ser convertida en parròquia l'any 1868.

El convent va ser fundat l'any 1626 en un indret llavors isolat i allunyat de Barcelona, a l'antic camí de Sant Cugat. La construcció es va iniciar l'any 1628 i va durar dos anys. L'església es va alçar més tard, l'any 1658, però no es va enllestir fins l'any 1687. És un temple d'una sola nau, coberta amb volta de canó amb llunetes, nàrtex sota el cor i cúpula al creuer. Les capelles laterals estan intercomunicades i cobertes amb cúpules amb claraboies. La façana principal, tripartida i coronada amb un frontó triangular, compte amb una fornícula on hi ha una escultura de pedra sobre un rellotge de sol esculpit damunt la porta. S'emmarca dins dels cànons estètics i estructurals de l'orde carmelità.

El convent va ser molt afectat per la Guerra del Francès i posteriorment per una epidèmia de pesta. L'any 1835 va ser suprimit per les lleis de desamortització. Va passar a mans privades i el convent va ser enderrocat. L'església va ser incendiada l'any 1936 i restaurada després de la Guerra.