Sant Jaume Sesoliveres
(Igualada | Perifèria - Anoia)

Igualada - Sant Jaume Sesoliveres

Igualada - Sant Jaume Sesoliveres (Foto: Albert Esteves, 2009)

Igualada - Sant Jaume Sesoliveres, abans de la restauració

Igualada - Sant Jaume Sesoliveres (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1923)

Situació Crtra. de Santa Coloma de Queralt
Estava situada dins el terme de l'antic castell d'Òdena i, de fet, va pertànyer a aquest municipi fins a l'any 1925. Està documentada des de l'any 1059 i pertanyia, per donació, al monestir de Ripoll, del qual va passar a dependre de Santa Maria de Montserrat. Al seu voltant hi havia un petit poblet que es va perdre cap al segle XIV. El segle XV va passar a ser un beneficiat de Santa Maria d'Igualada i posteriorment va ser dels agustins i dels escolapis.

És un edifici romànic, d'una sola nau amb absis semicircular, segurament del segle XII, que va ser sobrealçat i molt alterat durant els segles XIV a XVIII. Entre 1993 i 1995 va ser restaurada i es van restablir les estructures bàsiques de les diferents reformes efectuades (segles XII, XV i XVII).