Can Baiona
(Corbera de Llobregat - Baix Llobregat)

Can Baiona - Nevada Febrer 2005

Can Baiona - Nevada Febrer 2005 (Foto: Mònica Alcayde, 2005)

Corbera de Llobregat - Can Baiona (Foto: Albert Esteves, 2008)

Situació Carretera de Sant Andreu
Antigament es deia mas Turó i posteriorment mas Panyella. L'hereu documentat més antic és Salvador Baiona (1567), casat amb Elisabet Panyella. A començament del segle XVIII era propietat de Pere Baiona i Sala, que va morir sense descendència. La casa va passar a la seva neboda Francesca Baiona, casada amb Pau Amigó-Graner. La filla d'aquests, Paula Amigó-Graner i Baiona, es va casar amb Francesc Pahissa, que l'any 1767 està documentat a la casa. Amb el matrimoni de Manuela Pahissa amb Josep Marquet la propietat va passar a aquesta família que l'ha mantingut fins a l'actualitat. Des del segle XVIII i fins fa pocs anys, la família Xancó, originària de la Cerdanya, es va encarregar de la masoveria*.

L'edifici conserva l'estructura original del segle XVII molt poc alterada. Té planta rectangular amb coberta a dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana. El portal és adovellat i les finestres conserven llindes i brancals de pedra.

*Bibliografia: Ramon Rovira Tobella, l'Avançada, 2017