Sant Joan de Gràcia
(Barcelona | Vila de Gràcia - Virreina - Barcelonès)

Barcelona - Sant Joan de Gràcia, porta lateral

Barcelona - Sant Joan de Gràcia, porta lateral (Foto: Albert Esteves, 2019)

AutorFrancesc Berenguer Mestres
Situació Plaça de la Virreina
Edifici de l’any 1884 projectat per Berenguer, tot i que els plànols estan signats per Andreu Audet. Se situa en terrenys de la torre d'estiueig (palau de la Virreina, com el de la Rambla) que hi va haver a la gran finca agrícola del virrei Amat. L'únic vestigi d'aquest palau són les restes d'un coronament de finestra amb dos medallons esculpits, visible a una de les façanes laterals. Aquella residència va tenir diversos usos amb el temps fins que Magí Pons i Mulet va projectar un primer temple (1878), continuat per Berenguer i restaurat per ell mateix després de la Setmana Tràgica. Alhora, es parcel·lava la gran propietat, creant-se la plaça i els carrers del voltant.

Té una única nau amb transsepte i volta d’ansa-paner. La façana, amb mur de paredat, és d’estil neoromànic, ornamentada amb dentellons i arcuacions cegues a les cornises. La porta està flanquejada per dues columnes i té un timpà envoltat d’arquivoltes de mig punt. L'altar major és obra de l'escultor Josep M. Camps Arnau i el muralista Carles Llobet Raurich. Els vitralls són obra del taller Bonet. La capella del Santíssim, darrere del presbiteri, s'ha atribuït al mateix Berenguer i al mosaïcista Mario Maragliano, tot i que hi ha qui vol veure-hi la mà de Gaudí.

La casa rectoral està feta de maçoneria travada amb filades de maó. El ritme i la forma de les obertures i altres elements exteriors s’aparta més de l’historicisme adoptant fórmules més imaginatives.