Castell d'Òdena
(Òdena - Anoia)

Òdena - Torre del castell (Foto: Albert Esteves, 2009)

Òdena - Catsell i restes del nucli antic

Òdena - Catsell i restes del nucli antic (Foto: Albert Esteves, 2009)

Situació Carrer de la Torre
Del castell d'Òdena en resta només una torre i alguns trams de muralla, barrejats amb les restes del poble antic, el qual estava situat dins el clos emmurallat, al mateix turó guixós on s'alçava el castell. Està documentat des de l'any 957 i des de 1040 s'esmenta la família Òdena com a senyors del castell. El 1287, Guillem II d'Òdena, després de diversos litigis, va vendre el castell als vescomtes de Cardona. Aquesta família, i els seus successors, els Medinaceli, en mantindrien la senyoria fins a l'extinció de l'antic règim, al segle XIX. Actualment és propietat municipal.

La torre és del segle XII o inicis del XIII. Té planta poligonal d'onze cares i un alçat lleugerament piramidal. Estava dividida en tres pisos, el més baix devia ser originalment una cisterna i després una presó. La porta, adovellada, és al nivell del primer pis. L'aparell és regular i ben escairat, disposat en filades ben alineades. Va ser restaurada per la Diputació de Barcelona l'any 1986.