Església parroquial de Sant Esteve
(Sant Esteve Sesrovires - Baix Llobregat)

Sant Esteve Sesrovires - Font al costat de l'església (Foto: Albert Esteves, 2023)

Sant Esteve Sesrovires - El poble, amb l'església

Sant Esteve Sesrovires - El poble, amb l'església (Foto: Albert Esteves, 2006)

Sant Esteve Sesrovires - Església nova i antiga, al fons

Sant Esteve Sesrovires - Església nova i antiga, al fons (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1914)

AutorJosep Domènech Estapà
Situació Plaça de Dr. Tarrés
La primitiva església parroquial, documentada des de 1082 i reconstruïda a finals del segle XV, va ser enderrocada l'any 1925 -molts anys després d'haver-se construït l'actual al seu costat- per tal de poder bastir la rectoria.

L'església nova és obra dels anys 1889-91. És un edifici de maó vist que consta de tres naus, la central més gran i més alta, amb arcbotants, i capelles laterals. Seguint la tradició de les esglésies medievals, té transsepte i absis semicircular. La façana principal té un portal d'arc apuntat, igual que els finestrals, i en el seu timpà hi ha esculpida la imatge de Sant Esteve i escenes del martiri en baix-relleu. Dos campanars vuitavats flanquegen la façana. En conjunt, és una obra que combina elements de tradició romànica dins un estil bàsicament neogòtic, molt lluny de l'estil característic de Domènech Estapà.

La llegenda dels dos campanars de Sant Esteve:
Una arrelada llegenda popular explica que, abans de construir-se l'església, hi havia al poble un matrimoni que feia molts anys que desitjava tenir fills, però el seu desig no s'acomplia, mentre anaven passant els anys. Quan es va iniciar la construcció del nou temple, amb maons cuits a la Vinya del Forn, prop del poble, el matrimoni va fer una promesa: si Déu els hi donava un fill, pagarien de la seva butxaca la construcció d'un airós campanar. Poc després, la dona va quedar embarassada i, nou mesos després, va donar a llum. Però van tenir bessonada! Per això, per acomplir la promesa, van fer alçar dos campanars bessons.