Torre de l'American Lake
(Gavà - Baix Llobregat)

Gavà - American Lake (Foto: Carles Fargas -Arxiu fotogràfic C.E.C.-, 1925)

Gavà - American Lake (Foto: Manuel Pinilla -Arxiu fotogràfic C.E.C.-, 1926)

AutorJoan Martorell Montells
Situació Passatge American Lake
L'American Lake era un complex lúdic per a la burgesia que va gaudir de gran popularitat durant els anys vint. El seu promotor va ser l'empresari navilier Artur Costa Martí (1869-1930), que va adquirir els terrenys a la fi del segle XIX i hi va edificar la seva torre d'estiueig. A partir de 1917 començà a edificar-se el gran espai d'esbarjo, el qual comptava un hotel i un restaurant, jardins amb tres templets i un llac amb embarcador, que constituïa la principal atracció i que s'alimentava de la mina de Can Tries. Hi havia també una pista de tenis, una capella, un carrilet i fins i tot un petit zoològic. Confiscat per la Generalitat l'any 1936, va servir d'acadèmia militar. L'any 1942 els hereus van enderrocar tot el complex recreatiu i van vendre els solars a la Societat General d'Aigües que amb els anys els va anar urbanitzant.

Només n'ha quedat la torre, l'antiga Villa Carmen, del 1898, remodelada als anys noranta del segle XX, que actualment és un equipament municipal. D'estil eclèctic, la torre central li dona un aire de castell medieval.