Portada de Santa Maria
(Rubió - Anoia)

Rubió - Santa Maria, portada

Rubió - Santa Maria, portada (Foto: Albert Esteves)

Rubió - Santa Maria, portada (Foto: Albert Esteves, 2009)

Situació Crtra. de Rubió, BV1037
Obra tardoromànica de la fi del segle XIII, contemporània a la construcció del temple gòtic (fins fa poc es considerava reaprofitada de l'antiga església romànica). És de mig punt, adovellada, i està emmarcada amb tres arquivoltes, dues de les quals arrenquen de columnes aparellades, amb capitells esculpits amb motius vegetals. L'arquivolta exterior descansa sobre dues mènsules encastades al mur. Damunt de les columnes hi ha una imposta amb un relleu de tiges ondulants i, en un dels costats, la figura d'un ocell. Les arquivoltes estan decorades amb puntes de diamant i bordons. Va ser restaurada l'any 1989.