Cal Madora
(Copons - Anoia)

Copons - Cal Madora

Copons - Cal Madora, façana posterior

Copons - Cal Madora, façana posterior (Foto: Albert Esteves, 2009)

Situació Carrer del Raval
Es coneix també com ca l'Estany o casa Lacambra. Està vinculada al molí homònim, amb el qual es comunica. L'edifici consta de planta baixa, dos pisos i golfes. Les portes i les finestres són de llinda recta i tenen els brancals de pedra picada. A una de les llindes hi ha la data de 1801. A les façanes posterior i lateral hi ha una galeria d'arcs de mig punt.
Com el molí, la casa va pertànyer durant el segle XVIII i part del XIX a la família Carbonell (a la primeria del segle XIX n'era propietari Josep Carbonell i Carbonell, conegut com Madora). La casa i el molí van ser venuts a Maria Josefa Estany el 1868. Després va ser venuda a la família Tomàs (1906) però el 1945 va ser readquirida per Teresa Estany, comtessa vídua de Lacambra.