Santa Maria de Segur
(Veciana - Anoia)

Veciana - Santa Maria de Segur

Veciana - Santa Maria de Segur (Foto: Albert Esteves, 2009)

Situació Segur
Està documentada des de l'any 1105 en el testament de Guillem Ramon de Calders, senyor de Segur, nucli del qual en va tenir funcions parroquials. D'inici va dependre de la canònica de Santa Maria de l'Estany, per donació del bisbe de Vic l'any 1157. En una visita pastoral de l'any 1685 s'indica que és regida per dos vicaris delegats per la confraria de Sant Nicolau de Cervera. N'eren sufragànies Sant Joan Baptista de Vilamajor i Santa Maria Magdalena de l'Estor. L'edifici actual va ser alçat al segle XVII sobre les restes de l'església antiga. Té un portal adovellat d'arc rebaixat amb guardapols motllurat. Va ser reformada al segle XIX: a la façana hi ha la data de 1868.