Can Torrescassana
(Calaf - Anoia)

Calaf - Can Torrescassana

Calaf - Can Torrescassana (Foto: Albert Esteves, 2009)

Situació Carrer de Sant Jaume, 18
Casa senyorial situada al carrer Sant Jaume, l'eix vertebrador de la vila des del segle XVI. Va ser residència de les famílies Abadal (segle XVII) i Torrescassana (segle XVIII). Joan Anton Torrescassana va ser catedràtic de la Universitat de Cervera. Durant la guerra del Francès es va hostatjar en aquesta casa el general Vendôme i gràcies a la influència de Joaquim Torrescassana la intervenció dels francesos a la comarca va ser menys cruenta. La casa, coneguda actualment com a Can Matrícules (també Ca la Patriarca) - pel fet que els veïns hi anaven a registrar els seus domicilis-, consta de planta baixa, dos pisos i galeria superior La façana està feta amb carreus de pedra ben tallats i conserva un gran portal adovellat.

Algunes estances s'han ambientat en diferents moments històrics i centrat en diferents personatges vinculats a la casa, visitable: Vendôme; el calafí que exercí de ministre entre 1868 i 1870, Laureà Figuerola Ballester i, finalment, Maria Àngels Pujol Bacardit, practicant i llevadora avançada al seu temps i al seu entorn rural.