Convent de Sant Francesc
(Calaf - Anoia)

Calaf - Convent de Sant Francesc, portal (Foto: Albert Esteves, 2009)

Calaf - Convent de Sant Francesc, claustre

Calaf - Convent de Sant Francesc, claustre (Foto: Lourdes Ferrer , cultura,gencat.net, 1981)

Situació Carrer del Rentador
Em aquest mateix indret hi havia hagut, des del segle XI, el priorat canonical de Sant Jaume, depenent de Sant Vicenç de Cardona, que s'ocupava de l'església del castell. Quan el papa Climent VIII va secularitzar les canòniques agustinianes l’any 1592 la de Calaf es va convertir en col·legiata independent. Amb el trasllat de l'església parroquial al centre del poble, l'any 1639, el priorat va ser abandonat. El 1715 va ser cedit pel poble als franciscans, ela quals van derruir les antigues construccions per bastir un nou edifici barroc, el convent de les Llagues de sant Francesc, enllestit l'any 1729. Va ser exclaustrat el 1822 i desamortitzat el 1835. De l'edifici es conserven només els murs exteriors, amb una notable portalada barroca, i el claustre, de tipus classicista.