Empúries: la ciutat grega
(L'Escala - Alt Empordà)

Empúries - La ciutat grega (Foto: Albert Esteves, 2009)

TipusJaciment arqueològic
PeríodeSegle IV ac a IV dc
Situació Entre Sant Martí d'Empúries i l'Escala, arran de mar
InterèsEspecial interès Interessant
Cap a l'any 575 aC arriben a la península els comerciants gres de Focea, procedents de la colònia de Massalia (Marsella) i s'estableixen al turó de Sant Martí (palaiapolis o ciutat antiga). Poc temps després (cap a 555 aC) van fundar la neapolis o ciutat nova, un recinte emmurallat que es va eixamplar uns segles després. De fet, la muralla ciclòpia que podem observar és del segle II aC. Dins el recinte de la neapolis hi destaca el recinte dedicat al déu de la medicina, Esculapi (Asklepieion), una mena de centre terapèutic i sagrat. Hi havia també un temple d'estil dòric consagrat a Serapis, així com els edificis civils típics de les polis gregues: l'àgora i el mercat.. I naturalment, els habitatges familiars, els més antics amb peristil i altres amb atri. Amb el pas dels segles, la ciutat grega va seguir ocupada tant en època romana com en època medieval i, per tant, bona part de les restes poden ser d'aquestes èpoques.