La Guàrdia Pilosa
(Pujalt - Anoia)

Pujalt - La Guàrdia Pilosa, carreró amb escales (Foto: Albert Esteves, 2009)

Pujalt - La Guàrdia Pilosa, un carreró

Pujalt - La Guàrdia Pilosa, un carreró (Foto: Albert Esteves, 2009)

Situació Accés des de Calaf
El petit nucli de la Guàrdia Pilosa és enlairat dalt d'un turó on hi havia hagut un castell medieval. El nom significa "guàrdia d'un lloc despoblat" i està documentat des de 1039. Va pertànyer a la família Cervera fins a mitjan segle XIII i posteriorment als Calders, integrat dins de la baronia de Segur. Està presidit per l'església de Sant Jaume i té com a eix el carrer Major, amb cases de pedra molt ben restaurades. Moltes conserven els grans portals adovellats i finestres amb els brancals de pedra picada. És un lloc de gran encís, amb una vista formidable de la comarca.