Castell de Montesquiu
(Pujalt - Anoia)

Pujalt - Castell de Montesquiu

Pujalt - Castell de Montesquiu (Foto: Albert Esteves, 2009)

Situació Camí que surt de l'Astor
Necessita intervenció urgent
El lloc de Montesquiu està documentat a partir del segle XIV, quan pertanyia a Pere de Gàver. El castell, tanmateix, és força més antic. Degué ser construït entre els segles XI i XIII i sembla que va ser destruït durant la guerra civil catalana del segle XV. Tenia una capella dedicada a Sant Pere. Només es conserva un llenç del mur nord i un tram de la muralla exterior. El mur conservat té una alçada d'uns 5 metres i s'aguanta mercès a un arbust el tronc del qual ha quedat pràcticament soldat a les pedres i li fa de contrafort. Als peus de la paret hi ha tot l'amuntegament de carreus de les parts enderrocades.
L'accés és força complicat perquè no hi ha cap camí que hi arribi. Cal arribar fins la pallissa del Mitjanes i travessar a peu diversos camps de conreu.