Castell de Mirambell
(Calonge de Segarra - Anoia)

Calonge de Segarra - Castell de Mirambell

Calonge de Segarra - Castell de Mirambell (Foto: Albert Esteves, 2009)

Situació Mirambell
Situat dalt d'un turó que presideix el poblet de Mirambell, conserva només tres dels cinc o sis costats originals que formaven la seva planta poligonal. Està documentat des de l'any 1039, vinculat al llinatge dels Cardona, que en mantindrien sempre la senyoria. Des del segle XII en van ser castlans els Mirambell. El castell va néixer com una torre de defensa i vigilància, de planta circular, de la qual se n'endevinen algunes restes al mur sud. Cap als segles XII-XIII es va edificar al seu voltant el recinte poligonal, de dimensions notables, del qual ens han pervingut les restes, mig enderrocades, d'alguns murs.