Sant Martí d'Empúries
(L'Escala - Alt Empordà)

Sant Martí d'Empúries, vista aèria

Sant Martí d'Empúries, vista aèria (Foto: Google Maps, 2009)

Sant Martí d'Empúries (Foto: Albert Esteves, 2009)

Situació Sant Martí d'Empúries
Està situat en un petit turó rocallós que antigament va ser una illeta, just al lloc on els grecs havien establert la primera colònia, la palaiàpolis. Aquí s'hi establí la primera capital del comtat d'Empúries fins que fou traslladada a Castelló d'Empúries, ja ben entrat el segle XI. Posteriorment va patir diverses destruccions i saqueigs, especialment durant les guerres del segle XVII. Amb tot, conserva encara moltes cases dels segles XV al XVIII, amb llindes datades, que en la seva construcció aprofitaven els materials dels edificis més antics. Emmurallat encara en bona part i presidit per l'església gòtica de Sant Martí, el poble és avui un centre turístic que no ha perdut el seu aire medieval i que, sorprenentment, no s'ha vist malmès per l'urbanisme modern.