Mas Briolf
(Viladamat - Alt Empordà)

Viladamat - Mas Briolf (Foto: Albert Esteves, 2009)

Viladamat - Mas Briolf, finestra

Viladamat - Mas Briolf, finestra (Foto: Albert Esteves, 2009)

Situació Carrer de la Creu
Antiga casa Ponç, després Briolf i posteriorment Adroer. Construïda probablement durant el segle XV. Segons l'historiador Jaume Caussa, la família Briolf procedia de la comarca de Banyoles i es va establir aquí a començament del segle XVI. D'aquella època estan documentats Pere, Joan i Quirze Briolf, amb terres a la Pabordia i a Sant Quirze Vell. La casa va ser adquirida per Antic Briolf el 1512. Afectada, com totes, per l'incendi de 1467, va ser renovada durant el segle XVI, època a la que pertany el finestral renaixentista. Aquest està presidit per un frontó triangular amb una petxina inscrita i flanquejat per dos escuts que podrien evocar el jou i les fletxes dels Reis Catòlics. Tot i que no està demostrat, és probable que en aquesta casa s'hi amagués Ferran el Catòlic, aleshores príncep, durant la batalla de 1467.