Santa Maria la Major, portada
(Montblanc | La Vila - Conca de Barberà)

Montblanc- Santa Maria la Major, portada (Foto: Albert Esteves, 2009)

Montblanc- Santa Maria la Major, portada (Foto: Alberto Fernández Wikimedia Commons, 2007)

AutorMiquel Massalva, Jaume Massalva
Situació Plaça de Santa Maria
La portalada gòtica original de l'església de Santa Maria va ser volada per les tropes castellanes l'any 1651. Uns anys després, entre 1667 i 1684, es va construir l'actual façana d'un estil barroc classicista, hereu encara del Renaixement. La portalada descansa sobre uns pedestals amb cares de lleons i està dividida en dos cossos, separats per un entaulament molt ornamentat i, al capdamunt, l'escut de la vila flanquejat per lleons alats. La porta és de mig punt amb la Mare de Déu entre dos àngels al timpà. Les columnes del cos inferior estan decorades amb motius vegetals mentre que les del pis superior són estriades. Totes tenen capitells d'ordre corinti. Entre les columnes hi ha fornícules amb imatges dels apòstols, amb la figura de Déu a la fornícula central.