Sant Jaume de la Guàrdia dels Prats
(Montblanc | Pedanies - Conca de Barberà)

Montblanc - Sant Jaume de la Guàrdia dels Prats (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2023)

Sant Jaume de la Guàrdia dels Prats (Foto: Albert Esteves, 2009)

Montblanc - La Guàrdia dels Prats

Montblanc - La Guàrdia dels Prats (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2023)

Sant Jaume de la Guàrdia dels Prats (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1919)

Situació La Guàrdia dels Prats
L'església està documentada des de l'any 1185 i degué ser construït durant la repoblació del segle XII. Originàriament era un edifici d'una sola nau amb la capçalera plana però va ser molt modificat durant els segles XIV i XVII. Tot i que es va aprofitar la pedra i potser algunes estructures d'època romànica, el temple actual és bàsicament una reconstrucció gòtica de començament del segle XIV. D'aquella època és la porta posterior, ara tapiada així com el campanar de cadireta. Sembla que aquesta porta era un pas privat que comunicava amb el castell. Malmesa durant la guerra dels Segadors, a mitjan segle XVII, anys després es restaurar seguint la moda barroca. Es va canviar l'orientació de la nau i es va desplaçar el presbiteri a la banda de ponent. També es van eliminar alguns trams d'arcs diafragmàtics, substituïts per unes pilastres que donen suport a la volta de canó amb llunetes. A la mateixa època es va construir la façana actual i tres capelles laterals. La capella de Sant Pere Ermengol va ser inaugurada l'any 1702.