Celler de Baix
(L'Espluga de Francolí - Conca de Barberà)

L'Espluga de Francolí - Celler cooperatiu (Foto: Jordi D.A. Wikimedia Commons, 2005)

L'Espluga de Francolí - Celler cooperatiu (Foto: Alberto González Rovira, 2010)

AutorLluís Domènech i Montaner / Pere Domènech Roura
Situació Av. Josep M. Rendé, 5
InterèsEspecial interès Interessant
El celler cooperatiu de Baix, o dels Rics, és un dels primers cellers modernistes de Catalunya, i va ser construït per allotjar-hi també una de les societats cooperatives més antigues de Catalunya, la Cooperativa de l'Espluga, fundada l'any 1902 i promoguda per l'espluguí Josep M. Rendé i Ventosa (1877-1925).
L'edifici va ser projectat l'any 1913 per Lluís Domènech i Montaner i construït pel seu fill, Pere Domènech Roura. Comptava originalment amb dues naus (la tercera va ser afegida l'any 1957). La façana està composta amb grans arcs apuntats de maó vist on s'inscriuen les portes i les finestres, aquestes separades amb pilastres de maó vist i tancades amb vidres de colors. L'interior s'organitza amb una complexa estructura d'arcs ogivals i columnes de maó vist. És la seu del Museu del Vi.