Carlanía
(Santa Coloma de Queralt - Conca de Barberà)

Santa Coloma de Queralt - Carlanía

Santa Coloma de Queralt - Carlanía (Foto: Albert Esteves, 2009)

Santa Coloma de Queralt - Carlanía, 1923

Santa Coloma de Queralt - Carlanía, 1923 (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1923)

Situació Major / Progrés
Edifici situat damunt del portal de Santa Coloma, que va ser la residència dels carlans o castlans del poble, dependents dels senyors de Queralt, amb els quals estaven emparentats. Van cognominar-se Santa Coloma. El 1388, Constança de Santa Coloma va maridar amb Lluís de Requesens, un dels nobles més importants de Catalunya. L'edifici, que segons alguns historiadors té com a origen el primer castell de Santa Coloma, ha estat molt alterat i modificat al llarg dels segles. Les façanes conserven alguns finestrals i portals amb l'emmarcament de pedra, probablement del segle XVII.