Castell d'Aguiló
(Santa Coloma de Queralt - Conca de Barberà)

Santa Coloma de Queralt - Castell d'Aguiló (Foto: Albert Esteves, 2009)

Santa Coloma de Queralt - Panoràmica des del castell d'Aguiló

Santa Coloma de Queralt - Panoràmica des del castell d'Aguiló (Foto: Albert Esteves, 2009)

Situació Aguiló, carretera d'Igualada
Situat dalt del turó on s'arrecera el poble d'Aguiló. Està documentat des de l'any 1018, quan era propietat de la família Gurb-Cervelló, que sembla que compartia la senyoria amb les famílies Timor i Aguiló. Aquesta darrera ocuparia la castlania del castell i, durant la segona meitat del segle XII, va estar en conflicte amb els Cervelló. Al segle XIV la senyoria del castell era dels Queralt, descendents dels Timor.
De les restes conservades es dedueix que era un castell de planta rectangular, amb torres als angles, i una torre més gran que encara es manté dreta en bona part. No se sap a quin segle pertanyen les restes però es suposa que corresponen a la construcció original del segle XI.