Església de Sant Pere de Gavà
(Gavà - Baix Llobregat)

Gavà - Església de Sant Pere (Foto: Alfred Abad, 2010)

Gavà - Església de Sant Pere (Foto: Albert Esteves, 2006)

Gavà - Església antiga de Sant Pere, destruïda l'any 1936

Gavà - Església antiga de Sant Pere, destruïda l'any 1936 (Foto: Museu de Gavà)

Gavà - Església antiga de Sant Pere, destruïda l'any 1936 (Foto: Manuel Genovart -Arxiu fotogràfic C.E.C.-, anys vint)

AutorAmadeu Llopart Vilalta
Situació Plaça de l'Església
La primera església de Gavà documentada es remunta a mitjan segle XI i el 1200 consta ja com a parroquial. Aquesta església romànica va ser substituïda per un temple nou l'any 1629, el qual va ser alhora transformat al segle XVIII per un nou edifici que només va conservar el campanar del segle XVII. Tot plegat va ser destruït l'any 1936.

L'església nova es va iniciar l'any 1941 però l'obra es va allargar molts anys, amb diverses aturades, a causa de les mancances econòmiques. Es va enllestir l'any 1959. És un edifici d'una nau amb transsepte i creuer amb cúpula coronada per llanterna hexagonal. Exteriorment, domina el maó vist contrastant amb el to ocre dels murs nus, combinació que es manté en el campanar hexagonal que s'alça al costat del porxo d'entrada.